top of page

Welke auto of oldtimer kiezen voor een roadtrip?

In mijn vorige blogartikel schreef ik over hoe je een roadtrip goed kunt plannen. Vandaag bekijken we waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je auto voor een roadtrip. Afhankelijk van de insteek van je roadtrip is het soms verstandig om je wagen te kiezen in functie van het terrein. Offroad gaan met een Volkswagen Beetle is misschien niet het beste idee. Verder is de afstand en het gezelschap ook een belangrijke factor. 1.800 kilometer rechtdoor over de snelweg met kinderen is comfortabeler in een monovolume. Weet dat je met een beetje moed en doorzettingsvermogen overal kunt geraken, maar maak het jezelf zeker niet te moeilijk.


Boodschappen doen in IJsland doe je zo!


Keuze voertuig en slim inpakken


Wat is het doel van je roadtrip? Ontsnappen aan de dagelijkse sleur? Dat kan in principe met elk vervoermiddel waarmee je 3-jarige dochter inmiddels vertrouwd is; van een brandweerauto tot een fiets, een tractor, een motor of zelfs een vrachtwagen. Het gaat dan niet om het vervoermiddel, maar om het stuk asfalt dat voor je ligt. Als je bijvoorbeeld een Honda Monkey als stalen ros kiest, kan dat zelfs een extra dimensie geven aan het avontuur dat je aangaat.


Als je echter voor een specifiek doel op pad gaat, is het belangrijk rekening te houden met het volgende: laadvermogen, rijplezier en comfort (niet noodzakelijk complementair), benzineverbruik, bedrijfszekerheid, enz.


Mijn belangrijkste advies is om zo licht mogelijk in te pakken. Anders sleep je dit de hele reis mee of riskeer je diefstal. Bereid je voor op de mogelijke weersomstandigheden op je bestemming. Als er kans is op sneeuw zijn sneeuwschoenen misschien een brug te ver, maar sneeuwkettingen daarentegen zijn geen overbodige luxe. Pak dus licht maar verstandig in.


Gebruik ook niet elke vrije ruimte in de kofferbak. Je weet nooit of je terugkomt met extra bagage: souvenirs, een lifter, ... Probeer er bij het inpakken ook voor te zorgen dat alles min of meer vast ligt en dat je zware voorwerpen zo laag mogelijk zet en noodzaken (jas, gevarendriehoek, enz. ) binnen handbereik hebt. Je raadt het al, mijn advies is om te reizen met een auto waarin je wel wat ruimte hebt, zoals een break.


Rijplezier en comfort


Laadvermogen en ruimte zijn zeker belangrijk als je prettig wilt reizen. Maar zoals alles, met mate. Want hoewel een bestelbusje genoeg laadruimte heeft om je Eames Lounge Chair op te laden, heeft het ook de inflexibele rijeigenschappen van een busje. En dat brengt ons bij een (voor mij althans) niet onbelangrijk punt, je rijplezier. "De weg is de reis", dus enig rijplezier is een must. Wat betreft rijcomfort zijn bestelbusjes minder geïsoleerd, dus is geluidsoverlast 's nachts in de cabine mogelijk. Maar je kunt een matras in de kofferbak gooien en genieten van de sterrenhemel van je gastland of een antieke Ducati uit 1960 mee naar huis slepen. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Dus kies wat het dichtst bij je hart ligt.


Dan terug naar het rijplezier: ik pleit er niet voor dat iedereen zich in Schumacher-stijl een weg baant over ons wegennet, maar af en toe een bocht wat sportiever nemen draagt zeker bij aan de rijervaring. Daarvoor hoef je niet uitgerust te zijn met een twin-turbo, intercooler, NOS-injectie, straalmotor of roll-pit. De rechtste lijn door een bochtig parcours vinden kan met elke auto, maar liefst zonder koelkast op het dak.


Kies dus een auto die aangenaam (subjectief) reageert op een draai aan het stuur. Elegant zoals een Citroën XM, spartaans hard zoals een Lotus 7 of heerlijk uitgebalanceerd zoals de nieuwe Renault Alpine. Stem ook zeker de violen af met je passagier over de verwachtingen van de reis. Maar, in mijn verdediging, een sportievere auto moet ook niet altijd sportief gereden worden, maar het kan wel. De illusie van keuze is al goud.


Rijplezier en comfort hangen echter niet alleen af van uw auto. Je kunt je ernstig vergissen in de staat van de wegen of de onherbergzaamheid van je bestemming. Ook dat is mij al eens overkomen. Tegenwoordig mijd ik modderige zijwegen als de pest, en pas ik ook voor de occasioneel doorregende pas met kasseien die ik 's nachts moet oversteken.


Stem je voertuig dus af op je bestemming. De onderstaande grafiek laat zien wat je kan verwachten van de kwaliteit van het wegdek in Europa. Het is echter logisch dat idyllische binnenwegen waarschijnlijk minder goed geasfalteerd of gerenoveerd zijn. Houd daar dus altijd rekening mee.


Bron: Global Competitiveness Report


Een open doekje voor oldtimers


Oldtimers worden vaak niet in één adem genoemd met zuinigheid en betrouwbaarheid. Tot op zekere hoogte is dit een terecht punt. Moderne auto's voldoen immers wel aan deze normen. Toch overtreft niets de ervaring van het rijden in een oldtimer.


Waarom? Je ervaring wordt een stuk intenser. Oudere auto's zijn minder steriel en ademen beleving. Het controleren van de auto om de 1.000 km draagt ook bij tot een zeker roadtrip-ritueel dat je nog meer in het hier en nu brengt. Het ontlokt leuke reacties van de plaatselijke bevolking en je medeweggebruikers. Als ik een euro kreeg voor elke duim omhoog, zou ik zeker een nieuwe oldtimer kunnen kopen. Mensen respecteren je meer in het verkeer en helpen graag. Je kunt over je schouder naar je ros kijken als een verliefd veulen telkens als je uitstapt. Je herschrijft een deel van het verhaal van je oldtimer. En zo kan ik nog wel even doorgaan.


Heb je zelf geen oldtimer maar wil je wel eens achter het stuur kruipen? Boek dan één of meerdere dagen met onze Alfa Romeo Giulia. De ideale daguitstap voor het najaar!




0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page