top of page

Hoe plan je een roadtrip? Wees altijd voorbereid met deze 4 tips!

Met wie, waar, wanneer en hoe? De voorbereiding van een geslaagde roadtrip begint vaak met het stellen van een paar standaardvragen. In dit artikel bieden wij jou een antwoord op deze vragen. Zodat je straks de roadtrip van je leven beleeft!Met wie?


Neem je iemand mee of reis je alleen? Tijdens een roadtrip met je reisgenoot op je lip zul je waarschijnlijk meer uren doorbrengen dan tijdens een stedentrip naar Barcelona of een all-in in Turkije, dus kies verstandig. Bovendien ben je op zoek naar avontuur, dus kun je beter kiezen voor een aanvullende en gezellige reisgenoot dan voor een blok aan je been. Er wordt niet voor niets gezegd dat reizen een goede relatietest is.


Alleen reizen heeft zeker voordelen, zowel de hoogte- als dieptepunten ervaar je alleen. Dat betekent ongebreideld genieten, maar soms ook ongebreideld ploeteren. Kop op, beide zijn leuk om achteraf op terug te kijken. Het gaat om het (samen) creëren van herinneringen.
Waar?


Voor sommige mensen begint de vakantie pas op de eindbestemming. Zij zien de autoreis als een noodzakelijk kwaad. Ben jij eerder zo'n persoon? Stel jezelf dan de vraag: "waar wil ik heen en wat wil ik zien?"


"Parijs" of "de Alpen" zou een antwoord kunnen zijn. Een autoreis naar Parijs is vrij eenvoudig, afhankelijk van wat je onderweg wilt zien. Een autoreis naar de Alpen vergt al wat meer voorbereiding. Denk dus niet alleen aan de bestemming, maar ook aan hoe je de afstand wilt overbruggen.


Wij zijn eerder fan van het uitgangspunt: wat wil je bereiken met je reis? Dit is een verschil in mindset. Zo wordt de bestemming ondergeschikt aan de autorit. De reis wordt het doel op zich. Deze formule is ideaal voor mensen die willen deconnecteren en op zoek gaan naar zichzelf.


 Een roadtrip kent dus vele vormen, maar ik vind het belangrijk om dit met een open geest en een flinke dosis nieuwsgierigheid te benaderen. Heb je even genoeg van al die elektronische apparaten die ons leven beheersen? Neem dan zoals vanouds de wegenkaart ter hand in plaats van die vermaledijde GPS/GSM.


Sommige dingen heb ik met vallen en opstaan moeten leren. Reis altijd en zoveel mogelijk over de kleinere wegen en zoek als het even kan de groene wegen op je Michelin kaart. Zo wordt de weg echt de reis. Weet dat je op de kleinere wegen slechts ongeveer 300 km per dag kunt rijden en neem zelfs genoegen met een goede 200 km om het aangenaam te maken.


Afhankelijk van de afstand tot je bestemming en je vakantiedagen kan je bijvoorbeeld vijf dagen in de Alpen doorbrengen, de eerste 100 kilometer via de snelweg afleggen en vervolgens je roadtrip in het Zwarte Woud beginnen. Probeer je planning niet te overladen. Een stadsbezoek kost je al gauw een halve dag. Daardoor zal je die dag slechts ongeveer 100-150 km kunnen rijden. Plan eerst de dingen die je wilt doen/bezoeken en begin met de leukste to-do's. Je bent waarschijnlijk niet de enige die dit wil doen, dus wees de eerste!Wanneer?


Geen triviale vraag, want het kan pittige gevolgen hebben. Voornamelijk het seizoen waarin je op pad gaat is van grote invloed. Zijn de bergpassen die je wilt nemen open? Sneeuwt het op je bestemming? Moet ik aangepaste kleding voorzien?


Mijn ervaring is dat rijden leuk is in het voor- en naseizoen, wanneer het toerisme nog niet in volle gang is, de prijzen meevallen en je frisgroene of herfstige natuur als canvas hebt voor je vakantiekiekjes. Check zeker het weer voor je vertrekt, zelfs in Italië sneeuwt het soms in april en dat is niet van horen zeggen ... Pak licht in, maar wees voorbereid. Controleer altijd of er lokale festiviteiten plaatsvinden, altijd leuk als je je vakantie kunt opluisteren met wat folklore.

Hoe?


Ga je met de fiets, paard en kar of met de auto? Voor mij is een roadtrip de som van verschillende factoren: je ervaringen onderweg, je gezelschap en je vervoermiddel. Dus, gezien mijn lichtelijk doorgeslagen passie voor oud ijzer op wielen, reis ik het liefst in mijn oldtimer. Reizen vrouw en kind mee? Dan gaat er weer niets boven een moderne full-option wagen.


Kies dus vooral een voertuig dat bij je gezelschap past. Als je alleen bent, kan je bijvoorbeeld ook meer risico nemen, je draagt immers zelf de gevolgen. Om te vermijden dat je roadtrip eindigt in een financiële kater, sluit je best een degelijke reisbijstandsverzekering af. Dat kan al voor de prijs van een hotelkamer en zorgt


ervoor dat je altijd een vangnet hebt. Vergeet niet te controleren of je auto overal toegelaten is, (LEZ-) boetes zijn zonde van het geld.


Hotels of logies zijn ook belangrijk. Welk budget heb je voor een overnachting en hoe luxueus moet de accommodatie zijn? Persoonlijk reis ik altijd met een tent in de koffer, voor het geval dat. Wie weet kom je vanavond op een prachtige plek terecht met een adembenemend panorama. Soms boek ik ver van tevoren, maar meestal boek ik mijn hotel pas een paar uur van tevoren. Leve Booking.com en Airbnb! Maar let op, hoe meer keuze, hoe meer flexibiliteit. Hoe landelijker, hoe minder flexibiliteit, dus hoe tijdiger je moet boeken. En als je dan niets vindt, heb je nog altijd je tent, de prachtige sterrenhemel krijg je er gratis bij.


We hopen dat je nu voldoende gewapend bent voor je volgende roadtrip. Zin om het dichter bij huis te houden? Onze alternatieve reisgids Le Grand Tour de Belgique leidt je langs de meest idyllische wegen van het land. Nu verkrijgbaar voor €49,95 via onze webshop of in de betere boekhandel.
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page